Dünya’nın En Korkunç 10 Terk Edilmiş Şehri

Dünya’nın En Korkunç 10 Terk Edilmiş Şehri

Çeşitli olaylar sonucu asırlar boyu terkedilmiş harabe şeklinde kalan on şehrin hikayesi sizlerle.

1. Fukushima, Japonya

1971 yılında faaliyet gösteren Fukushima Nükleer Santrali, 2011 yılında 9.0 şiddetinde bir deprem yaşıyor. Depremin ardından oluşan tsunami nedeniyle durdurulamaz bir facia yaşanıyor. Deprem nedeniyle santralde ısınan nükleer reaktör etrafa saçılıyor ve tarımsal yönden bölgeyi oldukça etkiliyor. Bölgede yaşayan 300 binden fazla kişi Fukushimayı terkediyor ve bölge terkedilmiş harabeye dönüyor.

 

2. Beichuan, Çin

2008 yılında yaşanan büyük deprem Beichuan şehrindeki 50 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açıyor ve çoğu yapıyı yerle bir ediyor. Depremin ardından Çin hükümeti Beichuan’ı güvensiz bir şehir olarak açıklıyor ve sağ kalan insanları şehre yakın bir ilçeye taşıyarak şehre girişi yasaklıyor.

 

3. Pripyat, Ukrayna

26 Nisan 1986’da Ukrayna’nın sovyet eyaletindeki çernobil nükleer enerji santralinin 4 numaralı reaktöründe bir patlama meydana geliyor. Yaşanan patlama o dönemdeki insanlık için büyük bir felaket niteliği taşıyor. O dönemde Ukrayna ve Rusyada yaşayan binlerce insan 2006 yılına kadar radyasyon etkisi yüzünden hayatlarını kaybediyorlar.
Patlamanın ardından şehir tahliye ediliyor ve giriş yasaklanıyor.

 

4. Kuzey Kardeş Adası, New York

New York’ta yer alan Kuzey Kardeş Adası zaman zaman tifo salgını gibi ölümcül hastalıkların hüküm sürdüğü bir yer olarak biliniyor. Hastalığın yayıldığı ve karantina amaçlı olarak ünlenmesi dolayısıyla Kuzey Kardeş Adası zaman içerisinde halkın ayak basmasına izin verilmeyen terk edilmiş bir yer olarak dünyada yerini alıyor.

 

5. Humberstone, Şili

Oficina La Palma’nın nitrat madenciliği merkezi olarak 1862 yılında kurulan küçük kasaba 1925 yılında kasabanın zenginliğinin güçlenmesini isteyen İngiliz maden müdürü tarafından Humberstone olarak yeniden adlandırıldı. Gübrenin önemli bir bileşeni olan nitrata ihtiyacın azalmasıyla birlikte fabrika ve etrafındaki iki kasaba terkedilmiş duruma gelmiştir.

 

6. Detroit Michigan, ABD

Bir zamanlar Amerika’nın en büyük 3. şehri olan Detroit, nam-ı diğer Motor Şehri, dünyada otomotiv endüstrisinin kalbinin attığı yer olarak anılıyordu.
Henry Ford’un montaj hattının iyileştirilmesi ile 1920’lerde seri otomobil ve kamyon üretimine yönelmesiyle şehir de hızla genişledi. 1970’lerde ve 80’lerde Amerikan otomotiv endüstrisinin düşüşe geçmesiyle şehir bu düşüşü yansıtmaya başladı. 1979 yılında araba üretiminin üç büyük firması Ford, General Motors ve Chrysler ABD’de satılan tüm araçların yüzde 90’ını üretmişti, 2005 yılına kadar bu oran yüzde 40’a düştü. Daha sonra zengin iş adamlarının desteğini çekmesi sonucu Detroit ölüme terkedildi.

 

7. Hashima Adası, Nagazaki, Japonya

Nagazaki sahilinde bulunan yaklaşık 15 dönümlük kayalık Hashima Adası küçük olmasına rağmen büyük önem taşıyordu.
Fakat ne yazık ki Hashima Adası’nın da altın çağı kısa sürdü. 1974’ün Ocak ayında dünyanın tercih edilen enerji kaynağı petrolün takviyesini yapan Mitsubishi madenin kapanabileceğini açıkladı. Aynı yıl Nisan ayına doğru adanın son sakinleri de feribotla anakaraya götürüldü ve ada kalıcı olarak kapatıldı. Adadaki yapıların içinde orada yaşayan insanlardan kalan eşyalar hâla varlığını sürdürüyor.

 

8. Oradour-sur-Glane, Haute-Vienne, Fransa

10 Haziran 1944 günü Alman işgali altında kalan bu Fransız köyünden kaçmayı başarabilen birinin anlattığına göre yavaşça ölmeleri için insanların bacaklarına ateş edilmiş, hareket edemeyecek duruma geldikleri zaman da bir ahıra kapatılmışlar ve ahır ateşe verilmiş, kilisede tutulan kadınlar ve çocuklar kaçmaya çalışırken makineli tüfeklerle öldürülmüş.
Sonrasında yıkılan köyün kalıntıları günümüzde ölülerin anıtı ve katliamı hatırlatıcısı olarak duruyor.

 

9. San Zhi, Tayvan

Tayvan’ın kuzey kesiminde yer alan San Zhi zamanında her türlü imkanın bulunduğu bir tatil köyü olması amacıyla inşa edilen bir kasaba olarak biliniyor.
Tayvan turizminin geliştirilmesi ve dünya çapından turistlerin ağırlanabilmesi için inşasına başlanan San Zhi yapım sürecindeki talihsiz kazalar nedeniyle yarım bırakılarak kaderine terk edilmiş.

 

10. Ağdam, Azerbaycan

Kardeş ülke Azerbaycan’ın ürkütücü şehri bir zamanlar gelişmekte olan 150.000 kişinin yaşadığı bir yerdi.
1993 yılında Dağlık Karabağ Savaşı’nda kaybedilen Ağdam’da tam olarak savaş ortamı olmadıysa bile Ermeniler tarafından işgal edilirken vandalizm kurbanı oldu.
İşgal sırası yerleşim merkezinin tamamen harap edilmesiyle sakinlerinin Azerbaycan’ın içlerine göç etmesinden sonra İran’ın diğer bölgelerine taşınan Ağdam, günümüzde hayalet şehir olarak varlığını sürdürüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Content is protected !!