Uzayın Sesi Var mı? İşte Evrenimizin Sesi..

NASA tarafından paylaşıldı! NASA evrenin yani uzayın sesini (sonifikasyonunu) paylaştı, bu başlıkların duyurulması ardından bu sonifikasyonlar oldukça ilgi odağı oldu.

Uzayın Sesi Var mı? - Kabfo.com
Uzayın Sesi Var mı? – Kabfo.com

 

Chandra X- Işını adlı Gözlemevi’nin kuruluşunun 25. yıl dönümünün ardından NASA Uzay Ajansı tarafından bu güne özel bir şey paylaşıldı. O özel şey evrenimizin yani uzayın astronomik verilerle elde edilmiş notalara denk gelen sonifikasyon türündeki sesiydi.

Yaklaşık on beş yıl önce, NASA’ya ait Chandra X Işını Gözlemevi’nden uzaydaki bir gezegene ait ilk ışık görüntüleri yayınlanmıştı. On beş yıl önceki teleskoplara ve teknolojilere nazaran Chandra X ışını gözlemevinin yayınladığı bu görüntü oldukça kaliteli ve yüksek çözünürlüklüydü.

Gözlemevi’nin paylaştığı görüntüdeki yıldız, Dünya’dan tam 11 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan yok olma evresindeki Cassiopeia A’nın devasa nitelikteki görüntüsüydü. Görüntünün alındığı sırada Cassiopeia A’nın Dünya’ya karşı olan pozisyonu sayesinde patlama kalıntıları ve patlama sonucu oluşan göz alıcı parlaklığı son derece yüksek çözünürlükle görünebiliyordu.

Aradan yıllar geçtikçe Chandra X Işını Gözlemevi’nin Cassiopeia A gezegenine ait olan görüntüleri teleskobun en tanınan görüntülerinden bazıları haline geldi.

Bu görüntülerin oldukça ilgi çekmesinin ve Dünya’nın çoğu yerinde tanınmasının ardından NASA Uzay Ajansı tarafından Chandra X Işını Gözlemevi’nin yıldönümüne özel Cassiopeia A gezegeninin görüntülerinin de içinde bulunduğu üç adet görüntünün seslendirmeleri ayarlandı ve yayınlandı.

Cassiopeia A’nın Seslendirilmiş Devasa Yanı

Uzayın Sesi Var mı? - Cassiopeia A - Kabfo.com
Uzayın Sesi Var mı? – Cassiopeia A – Kabfo.com

 

İşte o çok duymak istediğimiz uzayın sesi geliyor. Sesi dinlemeden önce şu bilgileri vermekte fayda var; Cassiopeia A gezegeninin sonifikasyon yapılmış bu sesi yalnızca Chandra Gözlemevi teleskobu tarafından değil, ayrıca NASA’ya ait olan James Webb, Hubble ve emekliliğe ayrılmış olan Spitzer teleskoplarınında yaptıkları veri yardımıyla oluşturulmuş olan profesyonel sonifikasyonu içermektedir.

 

NASA’nın YouTube’den paylaştığı bu videodaki seslerin karşılık gelen anlamları ise şöyle;

Chandra Gözlemevi’nden alınan X Işını verileri karşılık gelen değiştirilmiş piyano notalarıyla eşleştirilirken, boşluktaki sıcak gaza gömülmüş ısıtılmış tozu tespit eden James Webb ve Spitzer teleskoplarından gelen devasa kızılötesi verilerde birbirinden farklı telli ve üflemeli enstrümanlara denk eşleştirildi. Hubble tarafından tespit edilen yıldızlar ise küçük zillerle eşleştirilmiş durumda.

 

İşte Cassiopeia A’nın Kozmik Ses Sonifikasyonu

 

30 Doradus Bölgesi’nin Etkileyici Sonifikasyonu

Uzayın Sesi Var mı? - 30 Doradus - Kabfo.com
Uzayın Sesi Var mı? – 30 Doradus – Kabfo.com

NASA’nın gözler önüne serdiği bir diğer sonifikasyon ise, Samanyolu Galaksisi’nin en parlak yıldız oluşum bölgelerinden biri olan 30 Doradus sonifikasyonuydu.

Bu sonifikasyonda Chandra Gözlemevi’nden alınan X Işınlarının James Webb teleskobundan gelen kozmik verilerle birleştirildiği aktarıldı.

 

İşte 30 Doradus’un Kozmik Ses  Sonifikasyonu

 

NGC 6872 Sarmal Galaksi’sinin Etkileyici Sonifikasyonu

Uzayın Sesi Var mı? - NGC 6872 - Kabfo.com
Uzayın Sesi Var mı? – NGC 6872 – Kabfo.com

Bu NASA’nın yıldönümüne özel yayınladığı güncel son sonifikasyon, devasa sarmal galaksi NGC 6872’nin kozmik görüntüsünü seslendiren bu sonifikasyonda hizmet eden NASA teleskoplarının listesi şu şekilde:

Chandra X Işınları tarafından rüzgara benzer seslerle analiz edilen NGC 6872 sarmal galaksisi, Hubble teleskobu tarafından da merkez kısımdaki koyu sesleri ve mavi spiral kolları göz önüne çıkarılarak sergileniyor. Galaksinin arka kısmında kalan kompakt veriler ise Chandra X ışını tarafından sergilenip kuş cıvıltısına eşitleniyor.

 

İşte NGC 6872’nin Kozmik Ses Sonifikasyonu

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz, uzay ve belgeseller hakında daha fazla bilgi almak istiyor veya takip etmek istiyorsanız Instagram üzerinden @bulbelgesel kullanıcı adlı sayfamızı takip edebilirsiniz. Tekrardan teşekkür ederiz. Instagram sayfamıza ulaşmak isterseniz BURAYA tıklayabilirsiniz.

Bu yazıdaki çeşitli görsel ve sonifikasyon videoları NASA Uzay Ajansı’dan elde edilmiştir. Katkılarından dolayı NASA’ya teşekkür ederiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Content is protected !!